Tuesday 11 June 2019

Ryhmä-X 3/84


1. Wanted: Wolverine elävänä tai kuolleena
2. Sekasortoa Kanadan sydämessä

Käsikirjoitus: Chris Claremont
Piirrokset: John Byrne
Tussaus: Terry Austin

Wolverine oli kanadalaisen John Byrnen lempihahmo, ja sen lisäksi että "vanhan kanukin" profiili nousi X-miesten joukossa rajusti Byrnen tultua lehden kuvittajaksi, hän halusi myös kotimaalleen oman supersankaritiimin. Tämä on Alfa-Lentueen ensiesiintyminen (joskin johtohahmo James "Vartija" Hudson oli piipahtanut jo aiemmin lehdessä) ja mainio sellainen: Kanadan hallitus haluaa aikoinaan omin lupineen Xavierin matkaan lähteneen Wolverinen takaisin palvelukseensa, ja koska on käynyt selväksi ettei vapaaehtoinen paluu ole tapahtumassa, Alfa-Lentue pakottaa Japanista paluulennolla olevat nuutuneet X-miehet pakkolaskeutumaan Calgaryyn, jossa ryhmät ottavat yhteen.

Tämä on aivan loistava numero. Alfa-Lentueen ja X-miesten välienselvittely alkaa mysteerinä, kun lumimyrskyn sokaisemilla mutanteilla ei ole hajuakaan kuka heitä ahdistelee; tunnelmaa rakennellaan pitkään ja epätietoisuus kalvaa. Kun lisäksi X-miehet ovat paitsi väsyneitä ja hämmentyneitä, ja vasta toimintaansa käynnistelevä Alfa-Lentue sortuu jatkuvasti amatöörimäisiin ylilyönteihin, tämä on poikkeuksellisen ärhäkkä tappelunumero. Tunteet ovat harvinaisen rajusti pinnassa, ja etenkin Stormilla keittää:


Tässä vaiheessa lienee hyvä mainita, että Storm on ehdoton suosikkini kaikista X-hahmoista. Itselleni oli tätä lehteä ensi kerran lukiessani tietenkin tutumpi se myöhempi voimansa menettänyt punk-Storm, mutta näistä vanhemmista lehdistä kyllä välittyi se Ororon alkuvaiheita leimannut "jumaluus". Näiden lukeminen toi vielä konkreettisemmin esiin sen, miten raju mutta samalla looginen oli Stormin persoonan muutos. Mutta tästä lisää sitten aikanaan...

Kanada-kahakan ohella lukijoita käytetään Skotlannissa, jonne Jean Grey on vetäytynyt tekemään surutyötään (hän on yhä siinä uskossa että muut X-miehet ovat kuolleet, kiitos kaikkien kykenemättömyyden käyttää puhelinta, ilmeisesti) ja törmää mieheen joka käyttää nimeä Jason Wyngarde... Viattomalta vaikuttava kohtaaminen, mutta todella majesteettisen kokoluokan tarinoiden siemeniä tässä jo istutellaan...


Lehden loppuun lienee lisätty muutama sivu jostain toisesta numerosta, jossa Storm Kanadasta paluun jälkeen piipahtaa synnyinseudullaan Harlemissa ja joutuu toteamaan vanhojen mestojensa alennustilan – Luke "Voimamies" Cage piipahtaa kuvioissa, mutta en tiedä onko tämä nyt muuten niin oleellinen kohtaus, vaikka Claremont vähän yhteiskunnallista sanomaakin mukaan ymppää. Wolverine muuten tarjoaa Stormille kyydin Xavierin koulun Rolls-Roycella, joka jotenkin aina esiintyessään huvittaa minua. Tällä oppilaitoksella on vähän fiinimmät kiesit.


Arvio: Edellistäkin lehteä kovempaa kamaa. Koko Kanadaan sijoittuva osuus on puhdasta sarjakuvanautintoa, kun Byrnekin on kuvittajana täydessä iskussa, ja mikäs ihme se on, kun Alfa-Lentueen jäsenet ovat hänen luomiaan hahmoja kaikki.

No comments:

Post a Comment