1. Pimeys ennen aamunkoittoa
2. Valheellinen aamunkoitto!
Tarina: Chris Claremont
Piirrokset: Marc Silvestri
Tussaus: Bob Wiacek / Dan Green
Koittihan tämäkin päivä viimein! Juuri kun olin jäänyt koukkuun Claremontin hurjalla intensiteetillä vyöryvään mutanttidraamaan vuonna 1988, juoni katkesi vuoden viimeiseen numeroon, ja seurasi kaksi vuotta piinallista odottelua. Nähtiin tätä jatkoa normaalijatkumoon odotellessa sentään Uusien mutanttien Asgard-trilogia, sekä vielä ihan lopuksi Ryhmä-X vastaan Ihmeneloset -kokonaisuus, mutta muuten näiden välivuosien anti oli laihanlaista. Miltä siis tämä paluu odotettuun juoneen omalla kohdallani maistui tuolloin? Kaksi vuotta on pitkä aika teini-ikäisen elämässä. Itse kasvoin kutosluokkalaisesta kasiluokkalaiseksi, suurimman osan vapaa-ajasta vei nyt sarjakuvien sijasta Commodore 64:n demoscene, ja vaikka kaikki neljä Suomessa ilmestyvää Marvelin julkaisua vuoden 1991 alussa vielä tilattuna kotiin tulikin, suhtauduin niihin paljon kriittisemmin tuolloin – likipitäenkään kaikki ei enää automaattisesti kolahtanut. Löytyikö X-miehille vielä tilaa?
Onneksi kyllä. Hieman vieraannuttavalta tämän lehden lukeminen silloin toki tuntui. Paluu johonkin joka oli tuntunut hirmuisen suurelta ja merkittävältä, mutta jonka oli kuluneen kahden vuoden aikana tajunnut olevan lopultakin vain sarjakuvaa. Vuonna 1988 Ryhmä-X:ää (siis tiimiä, ei lehteä) mankeloitiin rajulla tavalla; joka pahuksen numero oli tyrmäävä isku, kun jäseniä putoili matkan varrelle, ryhmän kokoonpano muuttui radikaalisti, koko maailma tuntui olevan heitä vastaan, ja tarinoita leimasi todella epätoivoinen oljenkorsia kurottelevan hengissäsäilymisen fiilis. Mutta kaksi vuotta vanhempi minä ymmärsi, ettei Marvel näille hahmoille mitään pysyvää tekisi kuitenkaan. Tarina oli toki hyvää edelleen, ja Claremont kurmotti mutanttejaan sen minkä voi, mutta loppujen lopuksi hänen kätensä olivat korporaatiosarjakuvan ohjaimissa tietenkin lopulta sidotut, joten kun tämä jatkuu siitä mihin jäätiin – eli Ryhmä-X saapuu Dallasiin saatuaan tulevaisuudennäkijä Kohtalolta viestin, että jos Ryhmä-X menee Dallasiin, he kaikki kuolevat – en minä enää yläasteikäisenä uskonut että mitään lopullista tapahtuisi. Kutosluokkalaisena oli vielä sydän kurkussa lehteä lukiessa. Siinä mielessä siis kai sääli, että nämä tarinat eivät päässeet vaikuttamaan täydellä potentiaalillaan, mutta kuten olen todennut, tämä oli Claremontin parasta aikaa X-ohjaimissa, ja hän kyllä onnistuu pitämään lukijan otteessaan silloinkin, kun tämä tietää etteivät panokset ole oikeasti niin suuret kuin miltä hahmoista itsestään tuntuu.
Mitä siis on tekeillä? Avainasemassa on hahmo / jumalolento nimeltä Kaaos (tai Vastustaja... kumpaakin käytetään, alunperin "Adversary"), joka on repimässä tietään meidän ulottuvuuteemme, ja pistämässä niin ajat kuin paikatkin sekaisin ihan huvin vuoksi. Kukaan ei hänen tuloaan oikeastaan tiedä; vain sen, että jotain on pielessä ja pahasti. Storm on vanhan intiaanisoturi Nazen kanssa Kalliovuorilla etsimässä Forgea, jonka toivoo voivan palauttaa voimansa, mutta Forgella on täysi työ pitää loitsuillaan Kaaos kurissa. Naze pelaa omaa peliään, eikä lopulta ole Naze ollenkaan, ja hänen manipuloimansa Storm pistääkin sitten Forgen maailmanpelastusoperaatiolle tylyn lopun. Entisten rakastavaisten kohtaaminen pitkän ajan jälkeen on siis perin onneton.
Storm on juuri tapellut tiensä demonilauman läpi aseenaan pelkkä veitsi, jonka sitten lyö rakastettunsa rintaan enempiä empimättä. Kyllähän tämä kohtaus edelleen tuntuu väristyksinä kehossa. Perhana.
Toisaalla seurataan muun ryhmän matkaa Dallasiin, jonne myös hallituksen tuore mutanttikassara Vapausvoima on siirtynyt, ja ryhmät ottavat repeävän kaaoksen keskellä yhteen. Pitkään saamme seurata myös Skotlannissa vammoistaan toipuvaa Kolossia, joka yrittää ymmärtää niin kasvavaa mutanttivihaa kuin omaa paikkaansa maailmassa. Hän on valmis palaamaan joukkionsa jäseneksi, ja saapuukin pikkusiskonsa siirtämänä Dallasiin viime tipassa. Mutta lehden päättyessä kaaos repeää kirkkaaksi aukoksi Dallasin yötaivaalle...
Marc Silvestri kuuluu suosikki X-kuvittajiini etenkin Dan Greenin tussaamana. Hänen tyylinsä on jännittävä sekoitus kaunista ja rujoa, realistista ja sarjakuvamaista, ja jollain sellaisella tavalla neuroottista, joka sopii tämän aikakauden mutanttimeininkiin kuin nakutettu. Mutta hieman hankaluuksia hänellä tuntuu olevan saada kaikki tapahtumat sivuille mahtumaan. Olikin muistaakseni juuri Silvestri, joka Comics Creators On X-Men -haastatteluteoksessa totesi, että kun Claremontilta tuli yhden 24-sivuisen lehden käsikirjoitus, niin siinä oli tekstiä ja tavaraa kevyesti viiteenkymmeneen sivuun. Siinäpä sitten sovittelemaan. Mutta ilmeisesti Silvestri kuitenkin hommassa viihtyi, koska pysytteli Uncanny X-Menin kuvittajana pitkään, onneksi. Hänen kautensahan on edelleen alkupuolellaan tässä.
Nyt kun pitkän tauon jälkeen (itse asiassa käsittelin tuota numeroa josta nyt jatketaan keväällä 2020, eli tauko oli vuotta pidempi tässä blogissa kuin se oli aikoinaan ilmestyneissä julkaisuissa...) tämän luin, olivat fiilikset yhä positiiviset. Tuttua tavaraahan tämä on, useammin uudelleenluettua kuin suurin osa muusta Marvel-kokoelmastani. Elävät hahmot, painostava kaaoksen ja epätoivon tunnelma, uskomattoman monien juonenlankojen punominen yhteen kuvioon – kaikki se tässä on edelleen hyvää, mikä Claremontin kerronnassa jo tuoreeltaan lukiessa miellytti. Ei valittamista siis. Normaaliin mutanttijärjestykseen palattiin, ja meno on heti sata lasissa eikä taaksepäin katsella. Hyvä niin.
No comments:
Post a Comment